Megosztás

A kisvállalati adó bevallása, fizetése

 

Most azoknak kell különösen figyelniük, akik bejelentkeztek a KIVA hatálya alá. A kisvállalati adóról, a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény rendelkezik. A gyakorlati tudnivalókat az alábbiakban közöljük.

A szokásos adóbevallások kitöltésekor figyelni kell arra, hogy az eddig megszokott, ez évben 1308-as bevallás főlapján jelölni kell, hogy ez a kisvállalati adó alanyának bevallása. A kisvállalati adó alá bejelentkezett vállalkozásnak a 1308 nyomtatványon nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie és nem kell a 1312 nyomtatványon sem bevallani, sem pedig befizetni szakképzési hozzájárulást (nincs is ilyen nyomtatvány).

A kisvállalati adó megfizetésével az adózó csak a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól mentesül. A 1308-as bevallást az általános szabályok szerint továbbra is ki kell tölteni és beküldeni, és - a szakképzési hozzájárulás és a szociális hozzájárulási adó kivételével - az adókat, járulékokat megfizetni.

 

Mikor kell bevallani és fizetni a kisvállalati adót?

A törvény szerinti adóalanyiság első adóévében - azaz 2013-ban - az adózónak akkor kell havonta bevallania és megfizetnie a kisvállalati adót, ha az adóévet megelőző adóévben - azaz 2012-ben - a bevétele várhatóan meghaladja a 100 millió forintot. Ez a további évekre nézve úgy módosul, hogy ha adófizetési kötelezettsége az adóévet megelőző adóévben az 1 millió forintot meghaladta, az adóelőleg megállapítási, bevallási és fizetési kötelezettségének havonta, a tárgyhónapot követő hónap 20-ig kell eleget tenni.

Amennyiben az adózó kisvállalati adófizetési kötelezettsége az adóévet megelőző adóévben az 1 millió forintot nem haladta meg, az adóelőleg megállapítási, bevallási és fizetési kötelezettségének negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20-ig kell eleget tenni.

 

KIVA Kalkulátor

KIVA kalkulátor

SZJA bevallás

 

Az szja bevallást négy formában lehet megtenni:

 • önadózás (1253)

 • munkáltatói adómegállapítás (12M29)

 • egyszerűsített bevallás adóhatósági közreműködéssel (1253E)

 • adónyilatkozat – egyszerűsített önadózás (1253Adónyilatkozat)

Önadózás választása esetén a 12NY30-as nyilatkozatot kell aláírni és a munkáltatónak átadni 2013. január 31-ig. Ekkor a munkavállalónak a kapott igazolások alapján magának kell megtennie adóbevallását az adóhatóságtól kapott vagy az interneten letöltött 1253-as nyomtatványon 2013. május 21-ig!

Előforduló igazolások:

 • Igazolás munkaviszonyból vagy egyéb jogviszonyból származó jövedelemről (12M30, Adatlap 2012)
 • Egészségpénztártól kapott igazolás (Tgyás, gyed)
 • Egyéb igazolás
 • Adókedvezményre jogosító igazolások
 • Családi kedvezmény esetén a gyermekek adatai (adóazonosító, szül.hely, idő,anyja neve)

Sajnos az adótörvényeknek meg van az a rossz szokásuk, hogy minden évben változnak. Így önnek minden évben újra és újra kell értelmeznie ezeket, ha nem akar több adót fizetni mint amennyit muszáj, és a lehető legtöbb adó visszaigénylést szeretné megkapni. Ehhez igyekszünk segítséget nyújtani, mindenki számára érthetően és egyszerűen Bevallási határidők 2008 adóévre:

 • Ha Ön EVA- s egyéni vállalkozó: 2013. február25.
 • Ha Ön egyéni vállalkozó: 2013. február 25.
 • Ha Ön ÁFA fizetésére kötelezett magánszemély: 2013. február 25.
 • Más esetben, mint magánszemély: 2013. május 20.


A 2012.évi adóbevallásának saját példányát az igazolásokkal és egyéb adóbevallásához kapcsolódó bizonylatokkal együtt meg kell őriznie 2017. december 31-ig!


Mikor NEM KELL adóbevallást benyújtania?
(néhány főbb esetet kiemelve)

 • Ha kizárólag adómentes jogcímen kapott jövedelmet.
 • Ha nyugdíjas és a nyugdíján kívül nem volt más jövedelme.
 • Ha csak adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelmet szerzett (pl. GYES, gyermeknevelési támogatás stb.)
 • Ha alkalmi munkavállalás során elért jövedelme a 888.000 forintot nem érte el, feltéve, hogy más bevallás alá eső jövedelme nem volt.
 • Ha mezőgazdasági kistermelő, és az ebből származó bevétele a 600.000 Ft-ot nem haladta meg, feltéve, hogy más bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme nem volt.

ONLINE Pénztárgépek

 

 

 

Az adóhivatallal online kapcsolatra képes pénztárgépekre (az új típusú pénztárgépekre) történő áttérés ütemezetten, több fázisban zajlik le. Az első fázis április 30-án jár le.

 

Az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgép ugyanis április 30-ig üzemeltethető. Nem kell azonban kétségbe esniük azoknak, akiknek nincs még ilyen, új típusú kasszájuk – Magyarországon gyakorlatilag egyetlen boltban sem üzemel még az új rendszer szerint működő pénztárgép. A jogalkotók hagytak ugyanis egy átállási, pontosabban türelmi időt: a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) a június 30-ig terjedő türelmi időszakban nem bünteti az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek használatát.

 

Az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgép ez év december 31-ig üzemeltethető. Az ilyen pénztárgépet használó július 1. és december 31. között adatszolgáltatási kötelezettségét, az elektronikus naplófájlok elektronikus úton történő megküldésével teljesíti, az állami adóhatóság felé.

 

A pénztárgéphasználatra nem kötelezettek hagyományos pénztárgépet 2014. december 31-ig üzemeltethetnek.

Elektronikus naplós pénztárgépek listája

December 31.-ig használható, július 1. és december 31. között adatszolgáltatási kötelezettség mellett

Hagyományos (elektronikus napló nélküli) pénztárgépek listája

Június 30.-ig használható


A vállalkozás vezetéséhez és a könyvvitel támogatásához számtalan nyomtatványra, dokumentumra van szükség. Innen ingyenesen letöltheti. A dokumnetumok megjelenítéséhez

 

Megbízási szerződés

Irodánk minden ügyfelével megbízási szerződést köt

Jelenléti ív

Munkaszerződés

2013.évi munkaidő naptár

2013.évi hivatalos munkanapok, hasznos infókkal

Beszámoló séma (kitölthető)

A kitölthető beszámolósémák. Éves, egyszerűsített és
konszolidált mérleg és eredménykimutatás sémák, CashFlow)

Szigorú számadású nyomt. nyilv.

A szigorú számadás alá vont bizonylatokról nyilvántartást
kell vezetni

Tagi hitel szerződés

Átmeneti pénzeszköz szükségletre megoldás a tagi kölcsön,
melyet tagok nyújtanak a cég számára.

Hasznos linkek

 

Hivatalok


Információk

 

Kalkulátor linkek


 

Vissza a lap tetejére